BE Web & Computer rond blinden en slechtzienden

AnySurfer

Belgische websites die vlot toegankelijk zijn voor bezoekers met een handicap kunnen het AnySurfer kwaliteitslabel verdienen. AnySurfer organiseert ook studiedagen en opleidingen voor bedrijven en overheden.

Voor blinden en slechtzienden bevat het internet de meeste hindernissen, maar ook ouderen en bezoekers met een motorische handicap of concentratiestoornissen stuiten vaak op problemen tijdens het surfen.

AnySurfer test websites op basis van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) en voorziet rapporten met technische uitleg om ze toegankelijker te maken. Zodra een website voldoet aan alle criteria van WCAG op niveau A, mag de eigenaar het label op de homepage plaatsen. De websites die het label dragen, vind je op http://www.anysurfer.be.

Rudi Canters, een blinde internaut van het eerste uur, startte het project in 2000. Hij overleed op 14 april 2003. Blindenzorg Licht en Liefde vzw zorgt ervoor dat het project wordt verder gezet en werkt aan de verdere uitbouw van AnySurfer in Vlaanderen en Wallonië.

Met algemene vragen kunt u terecht op info@anysurfer.be. Uitgebreide informatie over AnySurfer vindt u op http://www.anysurfer.be.

AnySurfer is een project van Blindenzorg Licht en Liefde vzw.

Kunstlaan 24 bus 21
1000 Brussel
Tel.: (02)210 61 49
E-mail: info@anysurfer.be
Website: http://www.anysurfer.be
Website: http://www.toegankelijkheidsmonitor.be

Digi-Visie

Digi-Visie is het platform dat zich bezig houdt met de digitale toegankelijkheid. Je vind hier diverse  nieuwtjes, tips en trucs op het gebied van computers, hulpmiddelen en techniek die zijn gericht op mensen met een informatiebeperking. Dit doen wij onder andere door audiopresentaties en artikelen te posten op Facebook, Twitter, ons forum en op deze website.

Digi-Visie zorgt tevens voor intervisie: Mensen uit de doelgroep helpen elkaar via het forum of de MacTalk door het beantwoorden van vragen en het geven van tips.

E-mail: info@digi-visie.eu
Website: http://www.digi-visie.eu
Facebook: http://www.facebook.com/digi.visie.7
Twitter: https://twitter.com/Digi_Visie

E-inclusie

Op E-inclusie.be vind je onderzoek, goede praktijkvoorbeelden en tools in het thema e-inclusie. De site bevat ook een kaart met een overzicht van de openbare computerruimtes in Vlaanderen.

E-mail: info@mediawijs.be
Website: https://www.e-inclusie.be/

Eleven Ways • Digital Accessibility Lab

Eleven Ways is een adviesbureau, gespecialiseerd in Inclusive Design en Digitale Toegankelijkheid. We onderzoeken en verbeteren de toegankelijkheid van websites, apps, documenten en diensten.

Dat doen we aan de hand van gebruikersonderzoek, expert reviews en gestandaardiseerde WCAG Audits. Die voeren we uit in opdracht van overheden en bedrijven in Vlaanderen en Nederland.

In ons Accessibility Lab verwelkomen we klanten en burgers met visuele, auditieve en motorische beperkingen, ouderen en mensen met beperkte digitale vaardigheden. Hun inbreng is onmisbaar in het Inclusive Design-proces.

Daarnaast coachen we UX/UI Designers en andere digitale professionals, en begeleiden we overheden die willen voldoen aan internationale richtlijnen inzake digitale toegankelijkheid.

Eleven Ways is gecertificeerd door The International Association of Accessibility Professionals en is een vaste partner van overheden, digital agencies en andere organisaties in Vlaanderen en daarbuiten.

Neem contact op met Roel Van Gils op +32 473 88 18 06 of op info@elevenways.be voor meer informatie.

Kouter 7B-202
9000 Gent
Tel.: +32 473 88 18 06
E-mail: info@elevenways.be
Website: http://www.elevenways.be
Twitter: https://twitter.com/elevenways_be/
Facebook: https://www.facebook.com/pg/elevenways.be/
Onze Medium Publication (waar we artikels posten met een breder bereik dan onze website)
Onze LinkedIn Company Profile (waar professionals ons voornamelijk volgen)

ICC Belgium

An unforgettable international summer camp experience that boosts technology and social skills of visually impaired people from 16 to 21.

Stel je voor. Een Europese gastlocatie waar meer dan 60 blinde en slechtziende jongeren tussen 16 en 21 jaar vanuit meer dan 15 landen over het continent, en soms ook van daar buiten, zich verzamelen. Dit doen ze met slechts één doel: de krachten bundelen en nieuwe poorten openen naar meer zelfstandigheid en mogelijkheden, zowel voor de studies of werksituaties als voor de vrije tijd. Daarom kunnen ze er niet alleen workshops volgen over de nieuwste toegankelijke technologie en hulpmiddelen, maar ook over sociale vaardigheden, muziek, sport en nog veel meer.

Daarnaast is er nog tijd voor cultuur, ontspanning en vriendschappen over de grenzen heen. Een team van vrijwilligers en begeleiders staat bovendien paraat met raad en daad gedurende heel het kamp!

Jammer genoeg duurt deze ervaring voor die jongeren slechts 10 dagen. Maar de typische ICC-sfeer en de opgedane contacten, verliezen ze nooit meer.

Je kan ICC Belgium heel wat vooruit helpen met een fiscaal aftrekbare gift (vanaf 40 euro) te storten op het rekeningnummer 789-5502892-03, met de mededeling gift + ICC Belgium. Je mag dit bedrag in een keer of in meerdere keren (bijvoorbeeld vier keer 10 euro) overschrijven.

Jaarlijks worden ook sensibiliserende activiteiten, zoals een dinner in the dark georganiseerd, en wordt een ICC-dag gepland waarbij iedereen die geïnteresseerd is, kan kennismaken met de sfeer op een ICC-kamp.

International website: http://www.icc-camp.info .

ICC Belgium
E-mail: info@iccbelgium.org
Website: https://www.icc-camp.info
Facebook: https://www.facebook.com/ICCBelgium

Infovisie vzw

Prof. Jan Engelen (voorzitter)
Jeroen Baldewijns (ondervoorzitter en hoofd van de redactie Infovisie Magazien)
De bruyn Jacqueline (redactiesecretaris)
Vloerstraat 67
3020 Herent
GSM: (0475)84 65 00
Fax: (016)23 74 31
E-mail: Jan.Engelen@esat.kuleuven.be
E-mail: baldewijns.jeroen@lichtenliefde.be
Website: http://www.infovisie.be

Modem – Expertnetwerk ondersteunende technologie

Modem wil personen met een beperking versterken door middel van hulpmiddelen die verbale, geschreven en digitale communicatie bevorderen.

Modem, expertnetwerk ondersteunende technologie
Kleinhoefstraat 4
2440 Geel
GSM: 0474 96 58 98
E-mail: modem@thomasmore.be
Website: http://www.modemadvies.be
Facebook: https://www.facebook.com/Modemadvies

Open IT

Vragen rond ICT en ICT-hulpmiddelen voor personen met een beperking?

Wim Moeyaert
Rijselsestraat 98
8900 Ieper
Tel.: (057)21 55 35
GSM: (0472)870 730
E-mail: wva@telenet.be

ReadSpeaker

ReadSpeaker is wereldmarktleider op het gebied van online tekst-naar-spraak oplossingen. In 1999 waren de oprichters van ReadSpeaker de eersten, die een spraakoplossing voor websites lanceerden. Nu worden de ReadSpeaker® internet gebaseerde tekst-naar-spraak services gebruikt door duizenden websites/mobiele apps en gebruiken maandelijks miljoenen mensen wereldwijd de ReadSpeaker spraakknop. ReadSpeaker zet tekst naar spraak  om “on-the-fly” met 35+ talen en 100+ stemmen als basis. ReadSpeaker heeft een portfolio van internet gebaseerde spraakdiensten voor (mobiele) websites, mobiele apps, RSS feeds, online documenten en voor online campagnes. ReadSpeaker heeft wereldwijd meer dan 5000 klanten, in overheid, media, non-profit en de zakenwereld. Laat uw website spreken!

ReadSpeaker Nederland
Dolderseweg 2a
3712 BP Huis ter Heide
Tel.: (030)69 244 90
Fax: (030)69 245 99
E-mail: nederland@readspeaker.com
E-mail: jarno.aantjes@readspeaker.com
Website: http://www.readspeaker.com

TechTouch

Podcasts vormen een geschikte technologie. Via podcasts kan iedereen zijn kennis delen voor een breed publiek. Op deze mogelijkheden wil Tech Touch inspelen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen rond podcasting en wat Tech Touch hierrond wil doen:

Tech Touch

Wat is Tech Touch?

Tech Touch wil een platform bieden waarbinnen gebruikers van aangepaste technologische producten en diensten hun ervaringen kenbaar kunnen maken.

Wie zijn wij?

Het Tech Touch team bestaat onder andere uit Daan Staes en Steven Bladt. Wij hopen dit team snel verder te kunnen uitbreiden met vaste podcast posters. Het betreft hier een zuiver privé-inisiatief zonder enige commerciële belangen. Toch zullen we ook het woord laten aan commerciële organisaties. De podcasts hebben hier niet tot doel deze organisaties op een eenvoudige manier reclame te bezorgen. Het doel is zuiver informatief.

Waarom Tech Touch?

Dit initiatief is ontstaan vanuit het feit dat er voor wat betreft Vlaanderen en Nederland een dergelijke website nog niet is opgericht. Er zijn wel andere initiatieven maar deze richten zich slechts op een deelaspect. Wij willen met deze website een overkoepelend platform zijn.

Hoe wil Tech Touch dit doen?

Het medium podcast lijkt ons een geschikte manier om aan kennisdeling te doen. Het enige dat je nodig hebt is een opnameapparaat en een internetverbinding om deze podcast te maken. Het medium biedt ook voor de luisteraar de mogelijkheid om de podcasts zowel rechtstreeks via het internet te beluisteren alsook de optie om de podcasts te downloaden om ze later te beluisteren.

Hoe kan ik de podcasts beluisteren?

Ga naar de homepage van onze website. Daar vindt je de 5 recentste podcasts terug. Wil je eerdere podcasts beluisteren ga je naar het podcast archive.

Wat kan er aan bod komen bij Tech Touch?

Indien je een podcast gepubliceerd zou willen zien op onze webpagina is het van belang dat de inhoud verband houdt met technologische producten, diensten en ontwikkelingen die op enige wijze van belang zijn voor onze gebruikersgroep. De vorm waaronder deze podcast gemaakt wordt kan variëren van een live demonstratie van een product, hulpmiddel, software pakket … tot een interview rond een nieuw ontwikkeld hulpmiddel of dienst.

Enkele concrete voorbeelden kunnen zijn:
– Een review van een audiogame
– Een app op tablet of smartphone
– Een internettoepassing op pc of mac
– Een demonstratie van een keukenhulpmiddel
– Een demonstratie van een opnametoestel
– …

Is Tech Touch gratis?

Voorlopig gaat het hier om een gratis dienst. Mochten we ervaren dat het een groot succes blijkt te zijn en we genoodzaakt zijn om financiële vergoedingen te vragen, zullen we deze eerst proberen te verkrijgen via vrijwillige donaties alvorens enige vorm van lidgeld te vragen.

Hoe weet ik dat er nieuwe podcasts zijn verschenen?

Hiervoor kan je terecht op onze In Touch met Tech Touchpagina.

Hoe maak ik een podcast voor Tech Touch? Hoe aan een podcast beginnen?

Hiervoor hebben we een speciale podcast gemaakt die je vindt onder de rubriek Hoe maak ik een podcast?

Hoe krijg ik mijn podcast op de Tech Touch pagina gepubliceerd?

Je kan ons de opgenomen podcast via Podcast inzenden toesturen.

Wordt mijn podcast altijd gepubliceerd?

De ingezonden podcasts worden eerst door ons beluisterd en gecontroleerd op inhoud en technische kwaliteit. Indien dit niet zo mocht zijn, zullen wij altijd een mail sturen waarin we duidelijk maken waarom we een bepaalde podcast hebben geweigerd.

Hoe zit het met auteursrechten?

Wanneer je een podcast inzendt naar Tech Touch blijven de intellectuele rechten bij de maker liggen. Indien we gecontacteerd worden met de vraag van derden om een podcast te gebruiken voor educatieve, commerciële of andere doeleinden, nemen we contact op met de maker van de podcast. Het uitzenden van podcast zonder voorafgaandelijke toestemming is niet toegestaan.

Hoe kan ik jullie contacteren?

Je kan ons voor verdere vragen altijd bereiken via het contactformulier.

TechTouch
E-mail: techtouchteam@gmail.com
Website: http://tech-touch.net

Deel dit:
Advertenties

  1. NL Web & Computer rond blinden en slechtzienden04-06-2011 08:06:44
  2. BE Web & Computer rond blinden en slechtzienden04-06-2011 04:06:20

Laatst bijgewerkt op 19 maart 2024 – 16:54