Video: Leuvense prof ontdekt baanbrekend oogmedicijn

Bron filmpje: http://www.deredactie.be, Het Journaal 1, 16 augustus 2012

***

UZ Leuven bereikt doorbraak bij genezing oogziekte

Bron: http://www.deredactie.be
16 augustus 2012

Onderzoekers van het UZ Leuven hebben samen met het bedrijf Trombogenics een medicijn ontwikkeld voor een oogziekte waarvoor tot nu een moeilijke operatie nodig was. Het gaat om een belangrijke doorbraak, en vandaag verschijnt een artikel in het prestigieuze New England Journal of Medecine.

In de westerse wereld krijgen jaarlijks naar schatting een half miljoen oudere mensen gezichtsproblemen omdat het vocht in hun oog krimpt. De gel in de oogbol gaat krimpen en aan het netvlies trekken, waardoor het zicht achteruit gaat.

Tot nu toe kon alleen een vrij ingewikkelde operatie soelaas brengen. Als bij toeval kwam er een oplossing uit de bus. Enkele jaren geleden bleek dat een product dat ter voorbereiding van de operatie in het oog werd gespoten, de patiënten eigenlijk genas. “Het bleek dat sommige patiënten ineens waren genezen voor de operatie uitgevoerd werd”, zegt Peter Stalmans (foto) van het UZ Leuven.

De inspuiting gebeurt met een medicijn van het Leuvense bedrijf Trombogenics en is vrij eenvoudig uit te voeren. Het resultaat is vrij spectaculair: er is al na enkele dagen verbetering merkbaar bij de patiënt, die zelf merkt dat hij weer beter ziet. “Na zes maanden komen we uit op een volledig herstel”, zegt Stalmans.

Het medicijn om de delicate operatie te vervangen komt volgend jaar op de markt. In bijna de helft van de gevallen werkt het al na één inspuiting. Het gaat om een echte doorbraak, bevestigt Stalmans.

***

Leuven claimt wereldprimeur bij oogaandoening

Bron: Het Nieuwsblad
16 augustus 2012

LEUVEN

Patiënten met een bepaalde netvliesaandoening hoeven binnenkort niet meer geopereerd te worden. Ze zullen kunnen behandeld worden door een eenvoudige inspuiting met een eiwit. Dat laat het UZ Leuven donderdag weten in een persbericht. Het ziekenhuis spreekt van een wereldprimeur.

Het gaat om de oogaandoeningen vitreomaculaire adhesie en maculaire gaatjes. Daarbij begint het glasvocht te trekken aan het meest gevoelige deel van het netvlies: de macula.

Door de trekking vervormt het netvlies en krijgt de patiënt een vervormd, wazig zicht en problemen met lezen, en kan zich zelfs een gaatje vormen in het netvlies. Tot op heden is een operatie de enige manier om de patiënt te genezen.

Door de inspuiting met het eiwit ocriplasmine komt het glasvocht los van het netvlies, wat voor definitieve genezing zorgt. Na een studie met 652 patiënten wereldwijd blijkt het middel klinisch significant te werken

‘Het is te verwachten dat de inspuitingen met ocriplasmine binnen het jaar ook effectief gebruikt zullen kunnen worden als behandeling, na goedkeuring door de U.S. Food and Drug Administration en de European Medicines Agency’, aldus professor Peter Stalmans, die met zijn team voor de doorbraak zorgde.

De netvliesaandoening vitreomaculaire adhesie komt voor vanaf 50 jaar en naar schatting 500.000 patiënten wereldwijd krijgen ermee te maken.

RR

BBD

***

Inspuiting met eiwit maakt oogoperatie overbodig

Bron: De Morgen
17 augustus 2012

Onderzoek van UZ Leuven zorgt voor doorbraak

Nieuwe behandeling kan jaarlijks 500.000 mensen van vervormd en wazig zicht afhelpen

Patiënten met de netvliesaandoening vitreomaculaire adhesie hoeven binnenkort niet meer onder het mes. Een eenvoudige inspuiting met het eiwit ocriplasmine zorgt ervoor dat ze voorgoed bevrijd zijn van een vervormd zicht. Professor Peter Stalmans van het UZ Leuven zorgde voor de oogheelkundige doorbraak.

“De inspuiting met het eiwit duurt amper vijftien minuten”, vertelt professor Stalmans, de oogchirurg van het UZ Leuven die het onderzoek naar de aandoening leidde. “Voordien bood enkel een operatie aan het oog soelaas. De patiënt was twee dagen bedlegerig en moest met het gezicht neerwaarts in een aangepast kussen slapen.”

Vitreomaculaire adhesie is een netvliesaandoening die vanaf de leeftijd van vijftig jaar voorkomt en het zicht vervormt. Professor Stalmans vergelijkt het netvlies met behangpapier. “Tegen de binnenkant van de oogbol kleeft het netvlies zoals behangpapier op een muur. Het netvlies kleeft tegen de oogbol dankzij het glasvocht, een soort gel. Met het verouderen kan de gel loskomen van het netvlies. Als het glasvocht op dat moment nog wel tegen de macula kleeft, ontstaat een tractie.”

De macula of gele vlek is de plaats op het netvlies waar de visuele activiteit het sterkst en meest gevoelig is. Het glasvocht trekt aan de macula en vervormt zo het zicht. Verhoogde tractie kan er zelfs voor zorgen dat de macula breekt en er een ‘maculair gaatje’ ontstaat.

“Dat gaatje uit zich als een zwarte vlek die het zicht voortdurend belemmert”, vertelt professor Stalmans. Patiënten met vitreomaculaire adhesie klagen over een vervormd en wazig zicht: bomen lijken plots krom te staan. Ook zijn ze niet meer in staat een tekst te lezen en kunnen ze maar moeilijk het onderscheid maken tussen cijfers. Door de inspuiting met het eiwit ocriplasmine komt het glasvocht los van het netvlies, wat voor definitieve genezing zorgt.

“Het geïnjecteerde eiwit verteert de andere eiwitten die de tractie veroorzaken en maakt de gel zo los”, zegt Stalmans. De primeur is dan wel het resultaat van een jarenlange klinische studie in opdracht van het Leuvense bedrijf ThromboGenics, er was ook een stukje toeval mee gemoeid. Het eiwit werd oorspronkelijk gebruikt om het glasvocht in het oog weker te maken. Dat moest een oogoperatie vergemakkelijken. Al snel bleek dat patiënten die geïnjecteerd werden met het eiwit genazen van hun symptomen. Een operatie bleek simpelweg overbodig.

De nieuwe behandeling kan jaarlijks 500.000 mensen met de oogziekte genezen. “Het is te verwachten dat de inspuitingen met ocriplasmine binnen het jaar ook effectief gebruikt kunnen worden als behandeling. Eerst moet de U.S. Food and Drug Administration en de European Medicines Agency de behandeling nog goedkeuren”, vertelt Stalmans. “Bovendien is er een uitvalsbasis naar verder onderzoek.

De combinatie van vitreomaculaire adhesie met diabetes of het vaak voorkomende leeftijdsgebonden maculadegeneratie zorgt voor extra complicaties. Verdere studies zijn nodig om te onderzoeken of het interessant is om ook bij diabetes en maculadegeneratie het glasvocht los te weken om de nadelige effecten van de ziekte te verminderen. Mocht dat het geval blijken, spreken we over een toepassing voor 150 miljoen mensen per jaar.”

Julie KERREMANS

***

“Toevallige ontdekking”

Bron: Het Belang van Limburg
17 augustus 2012

Primeur UZ Leuven: geen operatie meer bij netvliesaandoening

BRUSSEL

Een team van oogchirurgen van het UZ Leuven heeft voor een wereldprimeur in de oogheelkunde gezorgd. Het team, onder leiding van professor Peter Stalmans, heeft een middel gevonden waardoor mensen met een bepaalde netvliesaandoening niet meer geopereerd moeten worden. Een simpele inspuiting volstaat. “Die ontdekking is er toevallig gekomen”, zegt professor Stalmans. De techniek kan op termijn mogelijk voor 150 miljoen mensen wereldwijd een oplossing bieden.

De resultaten van het onderzoek van het team van professor Peter Stalmans, oogchirurg in UZ Leuven, worden deze week gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘New England Journal of Medicine’.

“We mogen spreken van een doorbraak in de oogheelkunde”, zegt professor Stalmans vanuit Los Angeles, waar hij zijn resultaten deze week op een groot congres gaat voorstellen.

Toch kwam die doorbraak er eerder toevallig. “We waren al jaren op zoek naar een middel om de operatie te vergemakkelijken van mensen die aan de oogaandoening vitreomaculaire adhesie lijden.

Dat is een aandoening waarbij het glasvocht – een gelei die het grootste deel van het oog opvult – trekt aan het meest gevoelige deel van het netvlies: de macula. Door de trekking vervormt het netvlies, en krijgt de patiënt een vervormd, wazig zicht en problemen met lezen, en kan zich zelfs een gaatje vormen in het netvlies.” Om het glasvocht weker te maken en zo de oogoperatie te vergemakkelijken, spoten de onderzoekers het eiwit ocriplasmine in het oog. “Maar wat bleek: een aantal patiënten waren na die inspuiting genezen, waardoor een operatie overbodig werd”, zegt Stalmans.

150 miljoen mensen

Na een jarenlange klinische studie in opdracht van het Leuvense bedrijf ThromboGenics – voor de studie van het bedrijf, een spin-off van de KU Leuven, werd een budget van 400 miljoen euro uitgetrokken – kan het middel nu ook op de markt komen. “We verwachten dat de inspuitingen met ocriplasmine binnen het jaar ook effectief gebruikt kunnen worden”, zegt Stalmans. Vitreomaculaire adhesie komt voor vanaf 50 jaar en naar schatting 500.000 patiënten wereldwijd krijgen ermee te maken.

Professor Stalmans en zijn team hopen op termijn op een nog grotere doorbraak in de oogheelkunde. “We weten nu dat die inspuiting werkt voor vitreomaculaire adhesie, maar nu al loopt er onderzoek of het eiwit ocriplasmine gebruikt kan worden om nog veel meer oogaandoeningen te genezen.

We denken dan bijvoorbeeld aan oogaandoeningen als gevolg van diabetes of het vaak voorkomende leeftijdsgebonden maculadegeneratie, waarbij de gezichtsscherpte afneemt naarmate men ouder wordt. Als dat lukt, dan kan de techniek een oplossing bieden voor 150 miljoen mensen per jaar”, aldus Stalmans.

Koen SNOEKX

 

DelenShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Share on Google+0Email this to someonePin on Pinterest0Print this page

 1. Medisch: Samenvatting Usher Symposium en onderzoek evenwichtsfunctie in het Ushe…30-07-2014 08:07:03
 2. NL Medisch: Ruim zes ton voor onderzoek oogmelanoom Per jaar melden slechts zo’…29-07-2014 06:07:05
 3. Medisch: Neuroplasticiteit: over luie ogen en koppige hersenschors Onze hersene…27-07-2014 07:07:19
 4. Medisch: Drie ouders, één baby: ivf-techniek haalt het beste uit twee eicellen…25-07-2014 04:07:11
 5. Medisch: Knipperen met ogen Zit jij weleens uren per dag achter een beeldscherm…25-07-2014 03:07:02
 6. Medisch: Chocolade is goed voor uw ogen! Last van vakantie kilootjes? Hier het…25-07-2014 10:07:02
 7. Medisch: Man heeft het warm, steekt ogen uit Een gevangene in een gevangenis in…24-07-2014 09:07:08
 8. Medisch: Man met één oog wil 50% korting Een halfblinde man is pislinkwoestboos…24-07-2014 08:07:02
 9. Medisch: Video – Albino – Klokhuis Albinisme levert trillende ogen en slecht zi…23-07-2014 09:07:02
 10. Medisch: Blinde jongen krijgt elektronische bril Een Chinese jongen die vorig j…22-07-2014 07:07:07
 11. Medisch: Oogoperaties met minimale incisies Voor oogoperaties als retina repara…22-07-2014 07:07:06
 12. NL Medisch: Oogarts Koster blikt terug op zijn afscheid van Gelderse Vallei VEE…18-07-2014 08:07:01
 13. Medisch: Prognose oogkanker onderzocht. Dr. Emine Kiliç van de afdeling Oogheel…17-07-2014 07:07:09
 14. Medisch: Nooit meer prikken voor diabetici dankzij Google Als het van Google af…17-07-2014 03:07:02
 15. Medisch: Video – Syndroom van Charles Bonnet Lezing van psychiater dr. Rob Teu…17-07-2014 10:07:22
 16. Medisch: Farmaceut gaat Google's slimme contactlenzen maken Zwitsers bedrijf we…15-07-2014 02:07:03
 17. Medisch: Oogtest helpt bij vaststellen van alzheimer Met een simpele oogtest ku…15-07-2014 09:07:14
 18. Medisch: Studente blind na halfjaar dezelfde lenzen te dragen Een 23-jarige stu…15-07-2014 08:07:08
 19. Medisch: Zicht verbetert sterk bij (bijna) blinde patiënten Bij patiënten met e…15-07-2014 08:07:07
 20. Medisch: Wallen en kringen onder de ogen Wallen worden vaak verward met donkere…14-07-2014 10:07:03
 21. Medisch: Medicijn verbetert zicht bij (bijna) blinde patiënten Bij patiënten m…14-07-2014 06:07:04
 22. Medisch: Oogtest helpt bij vaststellen van alzheimer Onderzoek minder belastend…14-07-2014 03:07:02
 23. Medisch: Parasiet eet zicht studente weg Een studente uit Taiwan heeft enorm ve…11-07-2014 03:07:13
 24. Medisch: Video – Hallucinaties bij slechtziendheid en slechthorendheid Dr. R….10-07-2014 12:07:07
 25. Medisch: Steeds meer kinderen zijn bijziend Wereldwijd zijn er steeds meer kind…10-07-2014 12:07:05

Laatst bijgewerkt op 28 juli 2014 – 18:14